Karakter en werklust

Maagtorsie

23-01-2014 20:47

Vandaag werd een sportvriend geconfronteerd met een maagtorsie. Een heel vervelend gebeuren voor de dobermann wat ernstige gevolgen kan hebben. Door de lichaamsbouw is de dobermann gevoelig voor maagtorsies. Wetenschappelijk gezien valt nog steeds niet aan te tonen wat de oorzaak is, of kan zijn, van een maagkanteling. Ben je er vroeg bij dan is het veelal op te lossen door de maag leeg te laten halen zodat ook het reeds ontstane gas uit de maag kan ontsnappen. Dit kan overigens alleen als de maag nog niet helemaal is gekanteld, want anders kan de slang niet meer door de slokdarm. Bij een volledige kanteling is de maag niet meer toegankelijk via de slokdarm.

 

Symptonen:

Veelal laat de hond braakneigingen zien zonder dat er wat uit komt. Ze kunnen dan vaak ook niet meer poepen. Daarnaast zet de hond door het gisten uit in de regio van de maagstreek. Het gas kan dan niet goed meer weg via de slokdarm of het darmstelsel. Ze reageren nerveus, krommen vaak de rug en weten met zichzelf geen raad. De overlevingskans hangt af van de reactietijd. Hoe sneller je reageert, des te groter de kans dat de hond het overleeft.

 

Behandeling:

Wanneer je snel reageert, kan de dierenarts directe verlichting bieden door een slang via de bek en slokdarm in de maag te bremgen. Dmv zuigen kan de maaginhoud en gas naar buiten ontsnappen. De maag zelf zal dan, in de meeste gevallen, weer terugkeren in de orginele stand. Is de maag helemaal gekanteld dan zal de dierenarts middels een holle naald in de maag prikken om zodoende het gas te laten ontsnappen. In dit geval zal de hond geopereerd moeten worden om de maag weer goed te leggen en eventueel de maag vast te kunnen zetten. Wanneer de maag volledig is gekanteld wordt ook direct de bloedtoevoer afgeknepen naar andere vitale delen. Denk hierbij aan de maagwand, darmen en milt. De milt sterft vaak als eerste af en wordt dan ook verwijderd, wanneer daar sprake van is. In principe kan de hond prima verder leven zonder milt. Door de afgesneden bloedtoevoer krijgt het hart ook een opdoffer omdat deze veel harder moet werken om de afgesneden delen weer goed te voorzien van bloed. Een gezonde hond, in goede conditie, maakt dan in ieder geval een grotere kans om het te overleven. Helaas komt het ook voor dat eigenaren gewoonweg veel te laat zijn. Zodra meerdere delen aan het af sterven zijn dan is in de regel maar een mogelijkheid over; de hond uit zijn lijden verlossen.... Besef daarnaast ook dat wanneer de maag, het liefst aan beide zijden, is vastgezet je niet risicovrij bent. Het darmkanaal kan namenlijk ook "kantelen".

 

Voorzorgsmaatregelen:

Er gaan velen verhalen rond over wat nu bij zou kunnen dragen aan het ontstaan van een maagtorsie. Zoals al eerder gezegd, wetenschappelijk gezien is er geen eenduidig antwoord op te geven. Wij hanteren wel enkele stelregels bij onze honden.

  • na inspanning minimaal 1 uur rust voordat ze eten krijgen aangeboden
  • na de maaltijden minimaal 1 uur rust voordat er weer iets gedaan gaat worden
  • voor de trainingen krijgen de honden geen eten. (uiterlijk 4 uur voor de training wordt er gegeten)
  • geen grote hoeveelheden water achter elkaar laten drinken en vervolgens weer laten ravotten
  • wanneer de hond vreemd gedrag laat zien altijd bekijken waar dit vandaan komt.
  • onze honden krijgen louter geperste brokken die niet expanderen

Of en in hoeverre het soort voedsel bijdraagt aan het ontstaan van een maagtorsie is ook niet wetenschappelijk bewezen. De een zegt dat vers vlees een nadelige invloed heeft, de ander zegt dat droogvoer daartoe bijdraagt.

Van belang is om de hond zoveel als mogelijk in de gaten te houden en bedacht te zijn op een eventuele aanwezigheid van een maagtorsie.

Doorzoek de website

Contact

Kennel von Dyenga's hof Gevestigd te Dalem

Geregistreerd bij de RvB

Onderwerp: Maagtorsie

Datum: 03-09-2014

Door: sabine

Onderwerp: maagtorsie

mijn herder van bijna 3 is vorige week geopereerd aan maag torsie en heeft t overleeft.maar ben nu wel overbezorgd terwijl de maag op 1 punt is vastgezet . lees er veel over maar heb niks kunnen vinden over hoe ik nu verder kan met hem . mag hij weer rennen en zwemmen e. langs de fiets km zij. energie kwijt t kunnen en moet ik perse dat dure lichtverteerbaar voer blijven kopen bij dierenarts. Ben nu nog in de herstel periode maar denk wel dat ik voortaan een. kasplantje verzorg . En dag past niet bij zijn karakter . hij is nog jong en speels . moeilijke taak beest rustig te houden . weet iemand tips of adviezen hoe verder en welk voer prima bjj hem past ?